Diversitatea este o şansă pentru împlinire!

La sfarşitul zilei de 12 decembrie, în care a nins pentru prima dată la Galaţi în iarna lui 2012, am avut parte de o seară de poveşti, care au fost depănate cu mult suflet de Doamna Petruţa MOISI, invitata specială pentru întâlnirea de final de an a Grupului de Coaching Suport din Galaţi.

Am asistat cu toţii la o mărturisire despre felul în care Doamna Moisi a îmbrăţişat viaţa şi diversitatea, cu entuziasmul adolescenţei, cu pasiunea şi curiozitatea tinereţii, şi mai apoi cu bucuria dar şi cu înţelepciunea maturităţii.

În plan personal diversitatea a însemnat patru copii şi provocarea de a-i educa şi susţine. În plan profesional diversitatea a însemnat 27 de generaţii de elevi pe care le-a format şi împreună cu care s-a modelat, după cum ne-a spus cu căldură în glas. Pe toţi i-a considerat o familie şi i-a educat în spiritul respectului profund pentru carte, educaţie, pentru societate şi valorile ei. Dragostea pentru natură a făcut-o ca în anul 1986 să pună bazele clubului de drumeţii Albatros, (care funcţionează şi acum şi a devenit unul dintre cele mai prestigioase din ţară) şi alături de care a realizat multe drumeţii şi activităţi educativ-culturale pentru încurajarea dezvoltării tineretului. În timpul acestor călătorii a văzut locuri spectaculoase (Cheile Nerei, Dunărea la cazane, …) şi a cunoscut oameni deosebiţi, în toată ţara şi în Europa. Treptat a început să privească altfel oamenii şi natura, şi a dorit să contribuie la salvarea acesteia. În acei ani de catedră şi drumeţii, s-au format legături puternice între dascăl şi elevii săi, între membrii grupurilor de drumeţii, legături care mai târziu aveau să îşi arate forţa şi frumuseţea.

Din dascăl de limba engeză Doamna Moisi s-a transformat în mod firesc în „Prieten al Pământului” în dascăl pentru educaţie ecologică, în apărător al drepturilor naturii. Si asta pentru ca „a simtit nevoia sa contribuie cu ceva in locul de bastina”. Din această postură, diversitatea s-a manifestat pentru Doamna Moisi sub forma unor noi provocări, pe care le-a acceptat şi dus la capăt cu succes. Începând din anul 1994 a înfiinţat Centrul de Consultanţă Ecologică din Galaţi, un ONG de mediu care a început să scrie şi să implementeze proiecte iar în timp, prin muncă şi dăruire a devenit puternic şi recunoscut pe plan naţional pentru realizări deosebite. În activitatea sa pentru mediu, Doamna Petruţa Moisi a interacţionat cu diferite autorităţi şi instituţii, şi de multe ori s-a întâlnit cu foşti elevi, al căror ajutor s-a dovedit binevenit.

În concluzie, Doamna Petruţa Moisi ne-a declarat:

- Cred că am vocaţie de dascăl pentru că imi place să transmit mesaje către generaţiile tinere şi pentru că m-am simţit întotdeauna extraordinar de bine în lumea celor care vor să înveţe ceva.

În urma unei astfel de mărturisiri a părut întrebarea firească:

- Care a fost motivaţia Dumneavoastră pentru a citi şi a învăţa mereu?
- Refuzul de a rămâne ignorantă! Vedeţi voi, pentru mine diversitatea reprezintă o şansă pentru a împlinire iar celor care se tem de schimbări le pot spune că provocările ne modelează doar dacă le accepăm!

Cât despre noi, cei prezenţi în sală, am învăţat că îmbrăţişarea diversităţii are menirea să ne călească personalitatea şi să ne dezvolte tăria de caracter. Diversitatea ne provoacă la schimbare interioară continuă în scopul de a o înţelege şi a ne contopi cu ea. Totodată ne arată cum să ne aducem cea mai importantă contribuţie învăţându-ne să iubim, să înţelegem şi să preţuim lumea. Dragostea faţă de natură, preţuirea oamenilor şi concentrarea pe a dezvolta şi menţine relaţii puternice care să dăinuie sunt elemente cheie de care ar trebui să ţinem cont atunci când acceptăm să onorăm diversitatea în toată splendoarea ei, căci diversitatea este pretutindeni în jurul nostru în fiecare moment, este sistemul care susţine şi caracterizează viaţa. Pasul important spre împlinire şi echilibru este să ne conectam la diversitate şi să ne inspirăm propria individualitate din acest izvor de viaţă. Apoi lucrurile merg de la sine.

Atmosfera de sărbători de iarnă, deja instaurată afară de ninsoare, a pătruns uşor şi în încăpere unde Moşul Bun deja aranjase darurile pe o măsuţă. La finalul întâlnirii, între o brioşă cu nuci şi ciocolată şi un ceai aburind, am tras la sorţi cadourile şi ne-am bucurat de ele, am schimbat impresii despre anul care trece şi am împărtăşit dorinţe pentru anul care vine. Pe una dintre ele o împărtăşim şi cu voi acum:

Ne dorim să ne fiţi alături în 2013, pentru că schimbările şi provocările pe care vi le doriţi, pot fi acceptate şi realizate la superlativ prin coaching.

La Mulţi Ani!
Echipa Coaching Support Group Galati

Acest articol a fost publicat în Blog și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns