Bucuria de a învăţa, o lecţie de coaching educaţional

inotAzi la bazinul de înot am observat doi tătici care îşi învăţau fetiţele să înoate. Pimul tată era foarte serios, venise pregătit cu tot ce trebuie: cască,ochelari, papuci, colac silabe de cauciuc. Al doilea tătic venise şi el cu aproximativ tot ce trebuia  doar că era tot numai un zâmbet şi o joacă.

Au intrat în apă o dată cu mine, şi timp de o oră şi juma amândoi taţii s-au străduit sincer şi cu abnegaţie să-şi înveţe fetiţele să înoate însăfiecare în felul său.

Primul tată aplica ştiinţific toate metodele: de respiraţie, de mişcare a braţelor, de scufundare corectă, iar eumă uitam şi îl admiram cât este de exact… Al doilea tată era într-o bălăceala continuă cu fetiţa, se jucau pe sub apă cu „mac, mac!” şi „oac, oac!” , „Te-am prins!”,  numai chirăieli şi chiote.

Primul tată îi explica fetiţei –“ Trage bine de abdomen…” Al doilea tată observând că fetiţa a înghiţit puţin apă, o întreba în joacă : “ Ți-e sete?!”

Mă uitam la chipul fetei cu tatăl serios şi meticulos, un chip crispat,cu o mină clară care îţi spunea  : “ Sunt aici ca să nu-l refuz , de s-ar termina o dată…” în timp ce ochii fetiţei celui de-al doilea tatic  erau numai sclipiri de bucurie spunând parcă” Tati! Tati! Sunt aici… prinde-mă!” .

După o oră şi jumătate am ieşit din piscină, primul tată era tot la apă mică cu fetiţa explicându-i treaba cu abdomenul în timp ce al doilea era cu fetiţa lui la apă adâncă, deja explorând controlul şi stăpânirea de sine în larg.

Am plecat convinsă fiind că amândouă fetiţele vor şti să înoate la un moment dat, numai că una o va face cu bucurie şi pasiune pe când  cealaltă o va face ca să fie.

Jocul este cheia succesului în învăţarea experienţială, valabil atât la copil cât şi la adult. Cu cat va simţi mai mult atracţia jocului, cu  atât mai mult copilul va fi mai  entuziasmat şi mai fericit crescându-şi bucuria de a învaţa şi motivaţia de a deprinde noi abilităţi.

Autor articol: Mihaela Stan

Acest articol a fost publicat în Blog. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns